Bűn és bűnhődés I. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön története 1951-ig. Híres elítéltek

Szabadegyetemi előadásaink követése:
1. Csatlakozni az alábbi linken lehet:https://stit.my.webex.com/meet/stit
2. Kérjük várjon néhány másodpercet, amíg megjelenik a ‘Csatlakozzon a böngészőből.’ felirat, erre kattintva kapcsolódhat a közvetítéshez.

3. Kérjük, hogy lehetőleg kikapcsolt kamerával és mikrofonnal csatlakozzon a sávszélesség és közvetítés felhőtlen élvezetének érdekében. A chat funkció elérhető az előadás alatt.

 

Szabadegyetemi előadás: Bűn és bűnhődés I. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön története 1951-ig. Híres elítéltek
Időpont: 2021. május 11. kedd 18 óra
Előadó: Dr. Pantali Zoltán nyugalmazott börtönparancsnok

Az 1878. évi V. törvény (Csemegi kódex) tett első ízben elvi különbséget a szabadságvesztés végrehajtásában a büntetési fokozatok között. A 28 §-a kimondta, hogy a fegyházbüntetést fegyintézetben kell végrehajtani. A törvény szerinti végrehajtásra az országban működő 7 fegyintézet befogadó-képessége rendkívül kevésnek bizonyult, így szükségessé vált egy új intézet létrehozása. A törekvés az volt, hogy az új fegyintézetet a területi elveknek megfelelően a Dunántúlon építsék fel. A telepítés helyére Sopronból két ajánlat érkezett. Egyik a Kurucdombot, a másik a Soprontól 5 km távolságra északra eső, Offermann és társa tulajdonát képező, öt éve már használaton kívül lévő cukorgyári telepet jelölte meg. Utóbbira esett a választás.