Globalizáció és jövő

Szabadegyetemi előadásaink követése:
1. Csatlakozni az alábbi linken lehet: https://stit.my.webex.com/meet/stit
2. Kérjük várjon néhány másodpercet, amíg megjelenik a ‘Csatlakozzon a böngészőből.’ felirat, erre kattintva kapcsolódhat a közvetítéshez.

3. Kérjük, hogy lehetőleg kikapcsolt kamerával és mikrofonnal csatlakozzon a sávszélesség és közvetítés felhőtlen élvezetének érdekében. A chat funkció elérhető az előadás alatt.

 

Szabadegyetemi előadás: Globalizáció és jövő
Időpont: 2021. február 23. kedd 18 óra
Előadó: Kiss Endre a MTA doktora, egyetemi tanár
Közvetítés: https://meetingsemea37.webex.com/meet/stit
Tézisek: Feltevésünk szerint öt alapfeltevés határozza meg a következő 15-20 évet, ezek válaszolják majd meg azt a kérdést, hogy jól láttuk-e a jövőt. Mindvégig érvényes előfeltétel, hogy a globalizáció korszakában kialakuló jövőről van szó, amelyre a jelen-jövő viszony új sajátosságai és az ún. aktoriális dimenzió jellemző kiemelkedő mértékben. A jelen perspektívájából nézve az öt legfontosabb témakör a következő: (1) globális pólusok kérdése, (2) globalizáció politikai realizációi, (3) állam (nem kizárólag a nemzetállam problémája), (4) társadalom (az egyenlőség-egyenlőtlenség-probléma tengelyén), (5) kultúra (a legszélesebb és a legkomplexebb értelemben). Az öt témakör felvázolása után kísérletet teszünk egy óvatos jövőprognózis felállítására is.