2016. ÉVI I. (TAVASZI) SZEMESZTER


2016. ÉVI I. (TAVASZI) SZEMESZTER

MÁRCIUS

Az előadások helyszíne:
Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme (Sopron Lackner K. u. 7.)
HELYSZÍNVÁLTOZÁSOK:
2016. március 22. (kedd) 17.00
KIHELYEZETT SZABADEGYETEMI ELŐADÁS! Nagycenk, Szent István római katolikus plébániatemplom
2016. március 29. (kedd) 17.00
Helyszín: Soproni TIT székháza, Sopron, Várkerület 98.
Az előadások keddenként 17 órakor kezdődnek.

A BELÉPÉS SZABADEGYETEMI ELŐADÁSAINKRA INGYENES!


BREUER GYÖRGY MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. március 1. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_március_1.
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.
Előadó: Homor Péter biológus, könyvtáros, Sopron
Téma: Cinegék az őserdőben – látogatóban kerti madaraink rokonainál
Témavázlat: Cinegék, őszapók, rigók, rozsdafarkúak a nagyvilágban. Míg korábban csak kevesek kiváltsága volt a világjárás, napjainkban bárki tehet egy virtuális körutat bolygónkon. Ha az igazi utazás élményeit nem is helyettesíti, érdekességek sorával szolgálhat akár egy internetes böngészés eredménye is. Például, ha a távoli tájak természetfilmekből jól ismert állatvilága helyett kedvenc kerti madaraink rokonságának felkutatására indulunk. Szárnyas barátaink atyafisága után kutatva az élővilág fantasztikus sokféleségének újabb bizonyítékára bukkanunk, óhatatlanul megtapasztaljuk a biogeográfia tudományának szépségeit, míg végül kiderül, milyen cinegék bujkálnak Indonézia erdeiben.


KÖRNYEI ATTILA  TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. március 8. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_március_8.
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.
Előadó: Nagy Péter európai idegenvezető, író, Szombathely
Téma: A Nagy Faltól Bali templomaiig – Kalandozások Délkelet-Ázsiában
Témavázlat: ,,Megmásztam a Kínai Nagy Falat, túráztam a maláj dzsungelben, bejártam Angkor romvárosát Kambodzsában, búvárkodtam cápákkal, sodródtam a csíkszemű tömegben a kínai holdújév ünnepén Szingapúrban, megsimogattam egy tigrist Thaiföldön, kacsát ettem Hongkongban, kaszinóztam Macaón,hajón ringatózva végigbeszélgettem egy éjszakát a Halong-öböl vizén, részt vettem divatbemutatón Saigonban, bicikliztem a vietnami rizsföldek között, motorral száguldoztam keresztül-kasul Bali szigetén és túléltem a trópusi lázat. Varázslatos tájak, nyüzsgő városok, apró falvak, csillogó épületek, vidám emberek.”
Nagy Péter Mindenhol jó, de legjobb mindenhol című könyve, melyben utazós élményeiről ír laza, mesélős stílusban, kapható lesz a helyszínen.


Időpont: 2016. március 22. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_március_22.
Helyszín: KIHELYEZETT SZABADEGYETEMI ELŐADÁS! Nagycenk, Szent István római katolikus plébániatemplom
Előadó: Papp Éva középiskolai tanár, a szegedi Széchenyi Kör titkára, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja, Szeged
Téma: Gróf Széchenyi István hite
Témavázlat: Az előadás a Soproni TIT és nagycenki Szent István Római Katolikus Plébániatemplom közös szervezése a Széchenyi-emlékév programsorozatának keretében.

Gróf Széchenyi István ősei között olyan kiváló emberek voltak, mint Széchényi György, Magyarország prímása, Széchényi Pál, aki pécsi püspöksége után lett kalocsai érsek. Szülei buzgó katolikus hívő emberek voltak, akik gyermekeiket is ebben a szellemben nevelték. A nevelés azonban magában kevés, Széchenyi Istvánnak meg kellett járnia a maga kálváriáját, hogy eljusson az igaz hithez. Ember volt, sokszor tévedett, letért az igaz útról, de mindig őszinte szívvel fordult a Mindenhatóhoz: “Isten, Te látod a szívemet. Én semmi bűnre nem születtem, még ha oly gyakran elbuktam is.”


Időpont: 2016. március 29. (kedd) 17.00 HELYSZÍNVÁLTOZÁS
Dr. Vizi E. Szilveszter, a TIT tiszteletbeli elnöke látogatása a Soproni TIT-ben
Helyszín: Soproni TIT székháza, Várkerület 98. I. em. (Lenck átjáró)Dr._Vizi_E._Szilveszter_március_29.
Előadó: Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, agykutató, a MTA volt elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társu
lat tiszteletbeli elnöke, Budapest
Téma: Magyarország és a világ
Témavázlat: Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója. Nevéhez fűződik többek között egy új agyműködési modell, valamint több idegrendszeri betegség neurobiokémiai módszerének kidolgozása. Vizi felfedezte a sejtaxon végződésén elhelyezkedő receptorok ingerület-átvitelét ingerátadó módon szabályozó szerepét. Jelentős eredménye, hogy az első neurokémiai bizonyítékát adta a szinapszis előtti moduláció nemszinaptikus mechanizmusának.
Tevékenysége a tudományos ismeretterjesztésben is jelentős, így többek között a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként egyik elindítója volt a Mindentudás Egyeteme programsorozatnak, amelynek 2002. szeptember 16-án első előadója volt. Több, mint négyszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, ebből számos könyv, illetve gyűjteményes kötet. Több munkát adott ki a tudomány 21. századi szerepéről, illetve a tudomány és a hit határkérdéseiről.
1989 és 2002 között az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet főigazgatója. 1996 és 2002 között az MTA egyik alelnöke, majd 2008-ig elnöke. 2000-től 2015-ig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke.
/Forrás: wikipedia.com/