2016. ÉVI I. (TAVASZI) SZEMESZTER


2016. ÉVI I. (TAVASZI) SZEMESZTER

ÁPRILIS

Az előadások helyszíne:
Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme (Sopron Lackner K. u. 7.)
HELYSZÍNVÁLTOZÁSOK:
2016. március 22. (kedd) 17.00
KIHELYEZETT SZABADEGYETEMI ELŐADÁS! Nagycenk, Szent István római katolikus plébániatemplom
2016. március 29. (kedd) 17.00
Helyszín: Soproni TIT székháza, Sopron, Várkerület 98.
Az előadások keddenként 17 órakor kezdődnek.

A BELÉPÉS SZABADEGYETEMI ELŐADÁSAINKRA INGYENES!


FÉNYI GYULA CSILLAGÁSZATI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. április 5. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_április_5.
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.
Előadó: Lang Ágota az Eötvös Lóránd Fizikai társulat tagja, fizika–matematika–informatika szakos oktató, Széchenyi István Gimnázium, Sopron
Téma: A Marson túl: kisbolygók, törpebolygók, üstökösök
Témavázlat: Az elmúlt másfél évben a Naprendszert kutató űrszondák közül két küldetés emelkedett ki: a Rosetta és a New Horizons misszió. 2014 novemberében landolt a Rosetta űrszondáról kilőtt Philea leszállóegység egy üstökös magján – elsőként végrehajtva ezt a műveletet. Méréseiből sokkal jobban megismerhetjük az üstökös felépítését, és akadnak “meglepetések” is, amit másképp gondoltak eddig az űrkutatók. Mivel a Rosetta az Európai Űrügynökség missziója, ezért számos magyar vonatkozása is van.
A New Horizons űrszonda 2015 júliusában érte el célját, a Plútót, és az útja során a Földre küldött képekből sok új ismerettel gazdagodtunk – akár a holdjainak számát, akár a felszínét illetően. Természetesen ez a szonda is végzett méréseket például a Plútó légkörére vonatkozóan.
Az előadás során ezekből az újdonságokból és érdekességekből hallhatnak válogatást.


CSAPODY ISTVÁN TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. április 12. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_április_12.
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.
Előadó: Dr. Puskás Lajos egyetemi adjunktus, Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Erdővagyon-gazdálkodási Intézet, okl. tájépítészmérnök, FLL. zert. Baumkontrolleur, Magyar Faápolók Egyesülete alapító tagja, Sopron
Téma: Urban forestry – városi erdészet: egy új szakterület Magyarországon
Témavázlat: Több, hazánkban is meglévő szakterület határterületén helyezkedik el a városi erdészet, amely a városi, városkörnyéki fákkal, fás zöldfelületekkel, vagy akár parkerdőkkel foglalkozik, a témát a lakosság szemszögéből közelítve. A fákhoz kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatások értékelésével a fák nyilvántartásával (kataszterezésén), az egészségügyi és statikai állapotfelmérésen át a faápolással, a fák életkörülményeinek javításával, sőt a közép- és hosszú távú tervezési és fenntartási kérdések megválaszolásával foglalkoznak a szakembereknek a munkájuk során. Az előadás erre, a külföldön már önálló szakmának tekintett szakterületre ad bepillantást. Az előadás során bemutatásra kerülnek a világszínvonalú hazai műszerfejlesztések is, melyek a szakemberek munkáját segítik.


BREUER GYÖRGY MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. április 19. (kedd) 17.00Soproni_TIT_szabadegyetem_április_19.
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.
Előadó: Erdei Károly okleveles fizikus, okleveles középiskolai számítástechnika szakos tanár, Linz
Téma: Különleges élettér: a kavicsbánya
Témavázlat: A kavicsbányák sokszínű életteret jelentenek a madaraknak, emlősöknek, kétéltűeknek, hüllőknek és gerinctelen állatoknak. A fajgazdagság különösen a renaturációt követő első években magas. Az előadás áttekintést ad e másodlagos élettér fejlődéséről, sok szép felvétellel bizonyítva, milyen kiváló megfigyelési területet képeznek a kavicsbányák a természetbarátoknak. Azonban a kavicsbányákat fenyegető veszélyek sokrétűek, ide tartozik a feltöltés és a gyors rekultiváció. Lehetőség van azonban a természetnek területeket vissza-, és a természetes szukcessziónak teret adni. Utólagos menedzselés nélkül azonban a sokszínű élettér és a fajgazdagság eltűnik.


NIKOLICS KÁROLY EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM

Időpont: 2016. április 26. (kedd) 17.00
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium díszterme, Sopron Lackner K. u. 7.Soproni_TIT_szabadegyetem_április_26.
Előadó: Dr. med. habil. Málly Judit Ph.D. neurológus főorvos, egyetemi magántanár, Sopron
Téma: A soproni Neurorehabilitációs Intézet
Témavázlat: A Neurorehabilitációs Intézetben különféle eredetű bénulások kezelésével, Parkinson-kórral, gerincvelő sérüléssel, post-stroke állapot kezelésével foglalkoznak, valamint újabban szorongásos állapotok kezelésével, fájdalomszindrómával. Málly Judit 20 évvel ezelőtt Sopronban kezdte el a világon elsőként az agy koponyán kívülről, napi gyakorisággal megismételt ingerlését.
A nagy térerejű változó elektromágneses hullámok akadály nélkül áthatolnak a koponyán (mint a rádióhullámok a falon), és ingerületet, akciós potenciált váltanak ki az idegrendszerben. Ez megváltoztatja a betegség tüneteit, terápiás hatással bír. Természetesen ezt kiegészítve intenzív mozgásterápiát alkalmaznak az Intézetben. Új, máshol még nem használt függesztési eljárásaik vannak, amik felgyorsítják, biztonságossá teszik a járástanulást. Az egy hetes kezelés jelentős javulást eredményez a különböző betegségekben.