„Az egészségért most kell tenni, nem holnap” – soproni pedagógusok egészségfejlesztő és szemléletformáló programja” / TÁMOP-6.1.2-11/1

A Soproni TIT TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1608. számú projektje „Az egészségért most kell tenni, nem holnap” – soproni pedagógusok egészségfejlesztő és szemléletformáló programja” címmel 2013. augusztus 1-ével elindult.
Támogatási időszak: 2013.08.01.-2014.05.31.
A 10 hónapos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1608. azonosítószámú pályázat keretében a Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat (Soproni TIT) 13 hónapos projektje során több, mint 100 fő óvoda- és iskolapedagógus számára nyújtott újabb ismereteket a fizikai és mentális egészséget befolyásoló tényezőkről, a prevenciós lehetőségekről, a különféle gyógymódokról, s alkalmat adott a mozgásra, a testi-lelki megújulásra.
Különösen fontos, hogy az óvoda- és iskolapedagógusok minél több, magas szintű és hiteles információval rendelkezzenek az őket érintő kockázati tényezőkről, a prevenció lehetőségeiről. Tudatosan fejlesszék egészségüket, mert a jövő nemzedéke a munkájuk célcsoportja. Általuk épül be a gyermekek és fiatalok tudatába, értékrendjébe az egészségfejlesztés, mint értékes pozitív attitűd. A 2013. augusztus 1-től 2014. augusztus 31-ig tartó támogatási időszak alatt az egészségfejlesztő és szemléletformáló programra 110 pedagógus jelentkezett a környék 28 intézményéből.
A pályázat kötelező eleme a regisztrált pedagógusok számára egy egészségügyi állapotfelmérő kérdőív kitöltése, melyre a projekt elején és végén került sor. Fő témakörei az egészségmagatartás, a rizikótényezők és a mentális egészség. Egészségfejlesztési tervünk a kérdőívek eredményére alapozva került megfogalmazásra és frissítésre.
Tíz előadásból álló sorozatot szerveztünk, ami tíz szemszögből világította meg az egészséget befolyásoló tényezőket, a prevenció lehetőségeit, a szűrővizsgálatok fontosságát, a szív-érrendszeri, anyagcsere, mentális megbetegedések megelőzését. Előadók voltak: Dr. Grubits János főorvos, Dr. Erényi Ottó Pál főorvos, Pál Ferenc katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Dr. Papp Beatrix belgyógyász-kardiológus szakorvos, dr.’ Pap Orsolya dietetikus, természetgyógyász, Dr. Szemelyácz János a pszichoterápia szakorvosa, addiktológus szakorvos, Tari Annamária pszichoterapeuta, onkopszichológus, pszichoanalitikus kandidátus, Dr. Czeiner Antal főorvos, idegsebész szakorvos, Dr. Pálvölgyi Nóra belgyógyász, nefrológus szakorvos, Prof. Dr. Bártfai Zoltán főorvos.
Klubfoglalkozásokat szerveztünk az egészségre nevelő, szemléletformáló életmód jegyében.
Az autogén tréning során a pedagógusok azt tanulták meg, hogy miként tudják a relaxációs állapotot szándékuk szerint előhívni és fenntartani.
A jóga tanfolyam tizenkét alkalommal valósult meg, hetente, szakképzett jógaoktató és rekreációs sportoktató vezetésével.
A tai chi órákra számos pedagógus regisztrált, mindannyian kíváncsiak voltak a tai chi jótékony hatásaira.
A projektben a túrázás megkedveltetését tűztük ki célul. Két alkalommal szervezünk túrát, egyszer tavasszal, egyszer pedig kora nyáron.
Nagyszabású programunk volt az Egészséghét. 5 napon át egészségügyi témájú előadásokat hallgathattak az érdeklődők neves előadókkal (Dr. Zacher Gábor, Tari Annamária, Györfi Pál, Szendi Gábor, Prof. Dr. Bagdy Emőke), egészséges életmódhoz kapcsolódó termékek bemutatóján, ételkóstoláson vehettek részt, ingyenes állapotfelmérést biztosítottunk. A Magyar Vöröskereszttel együtt Retro Véradást, a Soproni Mentőállomással Sürgösségi napot szerveztünk. Célunk a Sürgősségi nappal az volt, hogy 60 fő megtanulja az alapvető életfunkciók vizsgálatát, értékelését, az alapfokú újraélesztést. A hét folyamán a bevont pedagógusokon túl számos érdeklődő fordult meg a Soproni TIT-ben.