Előadások

2017.10.03. kedd 17 óra
Madártollak titkai
Homor Péter biológus
Madarat tolláról… Nem véletlenül kezdődik így a közismert mondás. Hiszen jórészt a tollak, a tollazat jellegzetes jegyei alapján ismerjük fel az elénk került madarakat.
Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a madarak tolla? Milyen a szerkezete? Milyen típusai vannak? Hogy fejlődik ki? Milyen jelenségeknek köszönhetik színezetüket, jellegzetes mintázatukat? Mi a különbség a fizikai és kémiai színek között? Mi a tollazat funkciója a madarak életében?
A rövid bevezető után rátérünk a kuriózumokra. Miért rózsaszín a flamingó tolla? Melyik a legfurcsább hosszú tollpár? Léteznek mérgező madártollak?  Használnak a madarak púdert?
A titkok feltárulnak, az előadás végére mindezen kérdésekre választ kapunk.

2017.10.17. kedd 17 óra
Hobbi vagy felelősség? Állattartás a XXI. században
Szakonyi Imre elnök, Soproni Állat- és Természetvédő Egyesület
Kinek a kötelessége az állatvédelem, kinek a felelőssége?
Az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek, civil szervezetek, társadalmi munkában végzik ezt a tevékenységet. Mit is jelent ez?
Magyarországon komoly szabályokat tartalmaz az állatvédelmi törvény, mégis sorozatosak az állatkínzások. Mi az állatvédelemben a hatóságok felelőssége?
Elképzelések és a magyar valóság- mit láthatunk a képernyőn, ehhez képest mi a helyzet nálunk?
Mi a feltétele egy állatmenhely alapításának? Hogyan működik, milyen támogatást kap, kaphat?

Időpont: 2017.11.07. kedd 16 óra
Előadás: A velünk élő múlt
Előadó: Györke Réka régész, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
A SÉTA KIINDULÓ HELYSZÍNE A SOPRONI TIT! (VÁRKERÜLET 98.)
A soproni Árpád utcában, az épülő parkolóház területén, folynak az ásatások. A feltárás során a Kr.u. I-III. századig használatban lévő épületek maradványai kerültek napvilágra. Ezen túl, ami csodálatos, hogy Györke Réka vezetésével bepillantunk a Római Birodalom polgárainak mindennapi életébe. A használati tárgyak maradványai, kerámiák, csontok, és minden, ami elénk tárul, a velünk élő múlt, az egykori családok, emberek, beszédes emléke lesz. S hogyan is rakódik egymásra a történelem? A további rétegekben a középkor, kora újkor, majd a II. világháború hagyta ott nekünk „lábnyomát”.

Időpont: 2017.11.14. kedd 17 óra
Előadás: Mit (T)ehetek a cukorbetegség ellen?
Előadó: Nagy Krisztina dietetikus, Soproni Erzsébet Oktató Kórház
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola Kollégiuma (Lackner K. u. 7.)
A cukorbetegség korunk népbetegsége, de megfelelő életmóddal megelőzhető, kezelhető. Ehhez fontos felismernünk saját felelősségünket, egyben tudatosítanunk magunkban, nem “csodamódszerekkel”, hanem étrendünk átalakításával érhetjük el a kívánt eredményt. Az előadás során arra keressük a választ, mit kell (t)ennie, ha nem szeretne cukorbeteggé válni, illetve hogyan segíthet cukorbeteg családtagjain, barátain.

Időpont: 2017.11.21. kedd 17 óra
Előadás: Nyelvünk jövője
Előadó: Tücsök Dorottya tudományos munkatárs, MTA Nyelvtudományi Intézete
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola Kollégiuma (Lackner K. u. 7.)
Az alkalmazott nyelvtudományban, (különös tekintettel a szociolingvisztikára) a nyelvi változatosság, a társadalom és a nyelvhasználat összefüggései, a dinamikusan változó folyamatok és paradigmák vizsgálata hangsúlyos szerepet kap. Az előadás ebből az empirikus kiindulású szemléletmódból próbálja bemutatni a nyelvet (és különböző változatait), mint eszközt, és mint erőforrást, kiemelve az oktatásban betöltött vitathatatlanul fontos szerepét. Továbbá kritikailag elemzi a nyelv jövőjével kapcsolatos ideológiákat és felvillant más alternatív nézőpontokat.

Időpont: 2017.11.28. kedd 17 óra
Előadás: Emberi játszmáink az asztrológia tükrében
Előadó: Steiner Gergely dipl. asztrológus
Helyszín: Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola Kollégiuma (Lackner K. u. 7.)
Mindennapos tevékenységeinket, kapcsolatainkat hatékonyan megfigyelhetjük az asztrológián keresztül. Nem új dolog, hogy az emberek viselkedései és szokásai évezredeken át –figyelemre méltó módon- nyomon követhetők voltak. Magatartásunk, nézőpontunk, hanghordozásunk, szókincsünk, és egyéb viselkedési sajátosságaink nem igazán változnak az egyes korszakokkal, de még az életszakaszokkal sem…
Magatartásformáink néhány készlete -az asztrológiában- bizonyos kedélyállapotot tükröz, szaknyelven szólva az én-tudatosság egy, mondhatni igen egyszerű összefüggő rendszereként működik. Jegyről-jegyre miféle magatartásmintákat hordozunk? Mindezek miként segítenek az önismerethez?  Erről fogunk egy kicsit elbeszélgetni…